A 80 éves Bertók László Kossuth-díjas költőt köszöntötték Pécsen

  • MTI
  • |
  • 2015. december 7.

Bertók László Kossuth-díjas költőt köszöntötték hétfőn Pécsen abból az alkalomból, hogy december 6-án ünnepelte 80. születésnapját.

A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban rendezett eseményen a költőt mintegy százötven résztvevő előtt a Jelenkor irodalmi folyóirat szerkesztősége, valamint írótársai, barátai méltatták. A pécsi Szélkiáltó együttes versei megzenésített változataival, Parti Nagy Lajos költő, író az alkalomra írt verssel köszöntötte pályatársát.

Bacskó Tünde és László Csaba színművészek a műveiből – köztük legújabb, a napokban a Magvető Kiadó gondozásában megjelent Firkák a szalmaszálra című kötetéből – olvastak fel.

Páva Zsolt pécsi polgármester kiemelte, hogy bár Bertók László nem a baranyai megyeszékhely szülötte, mégis igazi pécsi lokálpatrióta: az egyik legmegbecsültebb tagja a közösségnek.

A költőt 2008-ban Pécs díszpolgára címmel tüntették ki – emlékeztetett a városvezető.

Az ünnepségen Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkárának üzenetét is tolmácsolták, amelyben a politikus Bertók Lászlót a „népiek és urbánusok hídépítő költőjének” nevezte.

Bertók László 1935. december 6-án, a Somogy megyei Vésén született. 1975-től a Jelenkor című folyóirat belső munkatársa, 1999-től főmunkatársa lett. 1992-93-ban a Magyar Írószövetség elnökségi tagja volt, 1998 óta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. 1965 óta Pécsett él.

A hétfői eseményen Bertók László pécsi kötődéséről azt mondta,

olyan helyre szeretettem volna menni, ahol irodalom van, folyóiratok működnek, ahol írók élnek.

Bertók László munkásságát több rangos elismeréssel jutalmazták. 1982-ben József Attila-, 1989-ben Graves-, 1990-ben Déry Tibor-díjat kapott, 1997-ben a Magyar Köztársaság Babérkoszorúját, 2004-ben pedig a Kossuth-díjat is átvehette.

Pályafutásáról igen gazdag és igényes szakirodalom szól, jelentős esszét írt róla Ágh István, Domokos Mátyás, Tandori Dezső, Margócsy István, és két fontos monográfia is megjelent róla Csűrös Miklós, illetve Nagy Imre tollából.